contractele de inchiriere modificate prin ordonanta 115

Ordonanța de urgență nr. 115/2023 a adus modificări semnificative în ceea ce privește reglementarea veniturilor obținute din chirii, având implicații directe asupra proprietarilor de imobile și a chiriașilor 

reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli

Prin Ordonanta 115/2023 a fost reintrodusa cota forfetara pentru chiriile încasate, care este în cuantum de 20% din venitul brut. Aceasta facilitate se aplica pentru veniturile realizate în 2024, pentru care se va plati impozitul în 2025. 


Mentinerea obligatiei de inregistrare a contractelor de inchiriere la ANAF

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decit veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului de inchiriere incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.  

CUM SE CALCULEAZA IMPOZITUL PE CHIRII IN 2024 ?

Cum se calculează impozitul pe chirii în 2024?

CARE ESTE TERMENUL DE PLATA AL IMPOZITULUI ?

Plata impozitului: Impozitul se plătește până la data de 25 mai a anului următor realizarii venitului

retinerea la sursa a impozitului de catre chiriasul persoana juridica

Această obligație revine în sarcina chiriașilor persoane juridice, care trebuie să rețină impozitul datorat de proprietar și să-l vireze la bugetul de stat. 

scaderea plafonului de la care se datoreaza cass pentru veniturile din chirii

Daca realizezi venituri din cedarea folosintei bunurilor a caror valoare cumulata depaseste cel putin nivelul a 6 salarii minime brute pe tara incepand din 2023 vei platii CASS(contributie de asigurari sociale de sanatate) in cota de 10%